ograniczanie alkoholu

Coraz więcej jest dowodów wskazujących na to, że niektóre napoje alkoholo­we mogą pozytywnie wpływać na zdrowie, zmniejszając głównie ryzyko cho­roby wieńcowej. Jednak lepiej jest ograniczyć spożywanie alkoholu do umiar­kowanych ilości - nie więcej niż jeden drink dziennie w przypadku kobiet i dwa w przypadku mężczyzn, albo jeden drink dziennie bez względu na płeć w przypadku osób, które ukończyły 65 lat. Jeden standardowy drink to 0,41 pi­wa, 0,17 1 wina lub 0,05 1 80-procentowego destylowanego alkoholu.  Zbyt duża ilość alkoholu - powyżej podanej właśnie umiarkowanej ilości -może spowodować poważne problemy zdrowotne, m.in. zaburzenia ze stro­ny przewodu pokarmowego. Alkohol może powodować zapalenie śluzówki żołądka i rozluźniać mięśnie zwieracza przełyku, który zapobiega przedosta­waniu się kwasów żołądkowych do przełyku. Może to prowadzić do zgagi, a nawet krwawienia. Ponadto alkohol może nasilać takie dolegliwości jak bie­gunka czy nudności. Nadużywanie alkoholu jest główną przyczyną chorób wątroby i trzustki. Alkohol w połączeniu z paleniem tytoniu bardzo poważ­nie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej i przełyku.